Dit kan jij doen om plastic en afval te reduceren

jun 13, 2023 | Blogs

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de maatschappij. Klanten hechten hier steeds meer waarde aan, het is dus essentieel om te blijven verduurzamen. fonQ draagt steeds meer bij door bijvoorbeeld zoveel mogelijk woonitems op maat met speciale machines te verpakken. Verdere verduurzaming is vereist door de nieuwe, aankomende wetgeving: Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Wat betekent deze wet voor online retailers en wat kan je eraan doen om zoveel mogelijk plastic en afval te reduceren?

De nieuwe wetgeving 

Het doel van het wetsvoorstel Packaging and Packaging Waste Regulation is het bewerkstelligen van een circulaire economie. Oftewel, het is de bedoeling dat verpakkingen zo lang mogelijk worden gerecycled en hergebruikt. De verpakkingen blijven dus circulair terugkomen in de economie, wat in de praktijk betekent dat we het afval tot een minimum moeten beperken. De huidige richtlijn wordt omgezet naar een verplichting voor alle Europese lidstaten en zal ook gaan gelden op e-commerceverpakkingen, wat eerder niet zo was. De PPWR brengt dus flinke veranderingen met zich mee voor online retailers. Niet alle  alle verpakkingsmaterialen mogen meer gebruikt worden, te grote verpakkingen moeten worden voorkomen en het ontwerp van eigen verpakkingen moet worden aangepast.

Plastic en afval reduceren: wat kan jij doen?

De PPWR brengt veranderingen met zich mee waar wij als online retailers op moeten anticiperen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe wet van kracht gaat, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Onderstaande richtlijnen helpen je op weg om hier nu al zoveel mogelijk afval en plastic te verminderen: 

  • Voorkom te grote verpakkingen en overbodig materiaal die geen verpakkingsfunctie vervullen. Het streven is namelijk dat een pakketje niet meer dan 40% lucht mag bevatten. 
  • Ook het voorkomen van dubbele wanden en bodems in het verpakkingsmateriaal helpt om afval te reduceren. 
  • Vermijd stoffen in het verpakkingsmateriaal die de recycling verstoren, zoals lood, cadmium en PVC. 
  • Streef naar mono-materiaal in het verpakkingsmateriaal: kijk of je de verpakking kan laten bestaan uit één materiaalsoort, bijvoorbeeld alleen karton. 
  • We zijn met z’n allen al erg goed op weg om pakketten te verzenden in kartonnen dozen, maar herzie of je het beschermingsmateriaal in het pakket (b.v. bubbeltjesplastic) kan vervangen voor papier of karton. Dit maakt de verpakking beter recyclebaar, composteerbaar én herbruikbaar. 
  • Verpakkingsmateriaal kan je ook recyclebaar maken door gebruik te maken van afwasbare etiketten, sleeves en lijmen.

Wat doe jij nog meer om plastic en afval van verpakkingsmateriaal te reduceren? Laat het ons hier weten, zo helpen we elkaar op weg naar een duurzamere toekomst!