GROEIEN MET FONQ

Haal alles uit jouw Partner BI rapportages

Power BI tips & tricks

Wil je optimaal gebruik maken van jouw Power Bi rapportages. Lees onderstaande tips & tricks. 

Data filteren in Power Bi

In Power Bi is het mogelijk om data te filteren met behulp van standaard filters. Deze filters staan standaard links in een rapport. Door te klikken op een filter opent deze. Door te klikken op een filteroptie wordt deze actief.

Wil je meerdere opties selecteren binnen een filter, houd dan de CTRL toets ingedrukt.

Indien er een lange lijst van filteropties bestaat, kan je gebruikmaken van de zoekfunctie in de filter. De zoekfunctie verschijnt zodra je een filter opent. Bovenaan het filter staat de tekst zoeken, vul hier jouw gewenste zoekopdracht in (zie afbeelding).

Filters die je instelt worden onthouden. Als je met je muis over een filter gaat zie je rechtsboven een gum. Als je daarop klikt wordt het filter gereset. Wil je zeker weten dat alle filters gereset worden, klik dan rechtsboven in het rapport op Standaardinstellingen herstellen.

Kruislings filteren

Alle datavisualisaties in een rapportpagina zijn op basis van de onderliggende data met elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk kruislings kan filteren. Kruislings filteren betekent dat wanneer je een datapunt in een datavisualisatie selecteert, alle andere (gelinkte) datavisualisaties worden gewijzigd op basis van deze selectie. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld aan te geven hoe een van de waarden in je data bijdraagt aan een andere.

 Kruislings filteren doe je door een datapunt in een van je datavisualisaties te selecteren. Je zal zien dat de rest van je rapportpagina ook verandert en alleen de data laat zien die direct gekoppeld is met de selectie die je net gedaan hebt.

Tabellen en grafieken vergroten

Met de focusmodus kun je een visual of tegel uitvouwen om meer details weer te geven. Dit is handig voor als een rapport veel visuals bevat en je wilt inzoomen op slechts één visual. De focusmodus is de perfecte oplossing hiervoor.

Rechtsboven elke tabel en grafiek staat het icoon Focusmodus. Als je hierop klikt dan vult de geselecteerde inhoud het grhele scherm.

Door te klikken op ‘Terug naar rapport’ ga je weer terug naar het rapport.

Data sorteren

Het is mogelijk om de kolommen te sorteren van groot naar klein en andersom. Dit doe je door bovenaan op de kolomnaam te klikken. Aan het pijltje kun je zien op welke kolom gesorteerd is en in welke richting. 

In dit voorbeeld is de tabel gesorteerd van groot naar klein op Purchase Value of Sales.

Met de Shift toetst is het mogelijk om meerdere kolommen te sorteren.

Dit is handig als de sortering veel dezelfde waardes bevat en een tweede kolom verschillende waardes heeft. Sorteer eerst de eerste kolom, houd de Shift knop ingedrukt en selecteer de tweede kolom waarop je wilt sorteren. Je ziet nu bij beide kolommen een pijltje staan.

Gegevens exporteren naar Excel

Rechtsboven elke tabel/grafiek staan drie puntjes. Als je hierop klikt, zie je de mogelijkheid om data te exporteren.

De data is te exporten met de huidige indeling en/of de samengevatte gegevens.

Standaard wordt de data naar Excel format geëxporteerd.

Gegevens exporteren naar PDF of PowerPoint

Het is ook mogelijk om de data te exporteren naar PowerPoint en PDF. Bovenaan elke pagina staat de optie Exporteren.

Bij PDF heb je de mogelijkheid om alleen de huidige pagina te exporten of alle pagina’s van het rapport.

Voor het exporteren naar PowerPoint heb je de optie om het als afbeelding te exporteren of om de livegegevens in te sluiten in PowerPoint. Laats genoemde optie is nog in preview. Als je de livegegevens wilt delen met iemand anders, zal deze persoon ook toegang moeten hebben tot de Power Bi rapporten. Is dat niet het geval dan kan je de gegevens beter als afbeelding opslaan.

Klik hier een voor uitgebreide uitleg.

Tabellen met hiërarchieën

Sommige tabellen bevatten hiërarchieën. Zie hier een voorbeeld waar de data is weergeven op verschillende niveaus. Met de losse omhoog en omlaag pijl kan je een laag hoger of lager in de hiërarchie gaan. Je ziet dan alleen de data van de geselecteerde hiërarchie laag.

Met de hiërarchie pijl kun je de hiërarchieën naast elkaar zien. In de tabel is het ook mogelijk om een los onderdeel van de hiërarchie uit te klappen. Dit kan doormiddel van het plusje.

Bladwijzer maken

Met bladwijzers wordt de momenteel geconfigureerde weergave van een rapportpagina vastgelegd, met inbegrip van filters, slicers, de status van visuals en de sorteervolgorde. Wanneer je een bladwijzer selecteert, brengt Power BI je terug naar die weergave.

Rechts bovenaan staat de optie om een bladwijzer aan te maken of om naar een reeds gemaakte bladwijzer te navigeren. 

Bij het maken van een bladwijzer wordt er opgeslagen wat je op dat moment ziet. De geselecteerde filters worden opgeslagen.

Indien je een bladwijzer hebt gemaakt en je wilt toch iets aanpassen, kan je op de puntjes naast de bladwijzernaam klikken en kiezen voor de optie bijwerken. 

Een gemaakte bladwijzer kan je ook instellen als standaard weergave. Klik op de 3 puntjes naast je gemaakte bladwijzer en kies voor Als standaardwaarde instellen.

Om de oorspronkelijke rapportage weer te zien, klik je op Standaardinstellingen herstellen.

Abonneren op rapporten

Wil je elke eerste van de maand de Partner Homebase in je mailbox ontvangen? Dit kan door je te abonneren.

Bovenaan elke pagina staat de knop abonneren.  

Er opent aan de rechterkant een scherm waarin je kan aangeven wanneer je de mail wilt ontvangen.

De Partner Homebase is een maandelijks dashboard wat op de eerste van de maand nieuwe data bevat. Stel de mail in op de eerste van elke maand om altijd up to date te zijn.  

Waar wil je meer over weten?

Groeien als partner

Ik wil er voor zorgen dat mijn aanbod beter gaat presteren

Hulp nodig?

Ik heb een vraag waarvan ik het antwoord niet kan vinden.

We zijn benieuwd naar jouw feedback