Home  ›  Hulp & Tips  ›  Shopprestaties  ›  Listing rotatie

HULP & TIPS

Listing rotatie

Lees op deze pagina hoe de listing rotatie in zijn werk gaat. 

Wat is listing rotatie?  →

Listing rotatie verbeteren  →

Listing rotatie proces  →

Wat is listing rotatie?

De listing rotatie is het percentage van het aantal offers dat je verkocht hebt t.o.v. jouw totale assortiment. Dit percentage moet minimaal 7,5% zijn binnen 30 dagen. Oftewel, we verwachten dat minimaal 7,5% van het totale assortiment dat jij aanbiedt, verkocht is in de afgelopen 30 dagen.

Waarom is listing rotatie zo belangrijk?
Een goede listing rotatie geeft aan dat de producten die je aanbiedt ook daadwerkelijk worden verkocht aan de fonQ klant én dat het product van toegevoegde waarde is op het fonQ platform. Daarnaast weet jij als seller ook dat je de focus legt op de juiste producten. De zichtbaarheid van het relevante assortiment zal verhoogd worden en de fonQ klant zal een nog betere klantreis ervaren. 
Ben je nieuw als seller en net gestart met verkopen? Dan krijg je 3 maanden de tijd om voor een goede listing rotatie te zorgen. Na deze 3 maanden word de listing rotatie van jou shop wel beoordeeld. 

Hoe weet ik wat mijn listing rotatie is?

 • Maandelijks zal je een mail ontvangen als de listing rotatie van jouw shop tussen de 0% en 12,5% zit.  
 • Zit je boven de 12,5%? Dan zul je geen mail ontvangen en ben je goed bezig! Ga zo door en blijf scherp door je kennis bij te spijkeren via de kennisbank. 
 • Heb je geen mail met je listing rotatie ontvangen of ben je in de tussentijd benieuwd wat je score is? Vraag de informatie op via je integrator of bereken het zelf aan de hand van de deze berekening: aantal uniek verkocht producten* : aantal actieve offers van de afgelopen 30 dagen x 100 = listing rotatie percentage 

* dit zijn het aantal unieke producten die je in de afgelopen 30 dagen hebt verkocht. Deze informatie kun je ophalen bij je integrator, in je eigen systeem of in de backoffice van Mirakl. Voor de laatste optie; maak hiervoor een uitdraai van je orders afgelopen 30 dagen. 

Wanneer word ik op de hoogte gebracht over mijn listing rotatie?
Je wordt op de hoogte gebracht over je listing rotatie als deze tussen de 0% en 12,5% is. Als je een listing rotatie hebt tussen de 7,5% en 12,5% zal je een waarschuwing ontvangen, omdat je in de buurt komt van de minimale listing rotatie. Je zit in de gevarenzone. Bij een listing rotatie tussen de 0% en 7,5% is de minimale listing rotatie niet behaald. Dit krijg je ook per mail van ons te horen. Het is noodzakelijk dat je de listing rotatie van jouw shop gaat verbeteren. Als je drie maanden achter elkaar een listing rotatie hebt tussen de 0% en 7,5%, zijn wij genoodzaakt om jouw shop te sluiten.  

 

Hieronder kun je 3 scenario’s vinden om een beter beeld te krijgen van hoe het proces in zijn werking gaat:

Voorbeeld 1:
Bij de eerste check wordt geconstateerd dat je een listing rotatie hebt van 11%. Je zit in de gevarenzone, omdat je in de buurt komt van de minimale listing rotatie van 7,5%. Om deze reden ontvang je van ons een waarschuwing, waarin we jou handvatten geven om jouw listing rotatie te verbeteren.  

Voorbeeld 2:
Bij de eerste check wordt geconstateerd dat je een listing rotatie hebt van 4%. Je hebt de minimale listing rotatie van 7,5% niet behaald. Om deze reden ontvang je van ons een mail, waarin we jou handvaten bieden om je listing rotatie te verbeteren.
Bij de tweede check is je listing rotatie 7%. Je hebt nog steeds niet de minimale listing rotatie behaald. Wederom zal je een mail ontvangen met daarin handvaten om je listing rotatie te verbeteren. Bij de derde check is je listing rotatie 16%. Je bent goed op weg en je zit niet meer in de gevarenzone! 

Voorbeeld 3:
Bij de eerste check wordt geconstateerd dat je een listing rotatie hebt van 5%. Je hebt de minimale listing rotatie van 7,5% niet behaald. Om deze reden ontvang je van ons een mail, waarin we jou handvaten bieden om je listing rotatie te verbeteren. Bij de tweede check is je listing rotatie 3%. Je hebt nog steeds niet de minimale listing rotatie behaald. Wederom zal je een mail ontvangen met daarin handvaten om je listing rotatie te verbeteren. Bij de derde check blijkt dat je listing rotatie 6% is. Helaas zijn wij nu genoodzaakt om jouw shop te sluiten.

Jouw listing rotatie verbeteren

Aan de hand van de onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je artikelen beter converteren: 

  • Zet Sponsored Products in om meer zichtbaarheid te creëren.
  • Zorg voor de juiste productcontent, zodat de klant weet wat hij/zij aanschaft. 
  • Zorg voor een goede vulgraad van de eigenschappen per product. Dit zal ervoor zorgen dat jouw producten worden meegenomen in de filtering van de klant.
   (Op dit moment zijn wij bezig met de implementatie van ons nieuwe PIM systeem. Je hebt de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen in de productcontent, echter worden deze aanpassingen nog niet zichtbaar op onze website. Wij zorgen dat dit zo snel mogelijk wordt doorgevoerd!) 
  • Bied een smal assortiment aan met goedlopende producten. Bij een breed assortiment zal de kans groter worden dat je listing rotatie slecht is. Wees dus niet bang om artikelen definitief te verwijderen van het platform. 
  • Check of je prijzen marktconform zijn. 
  • Zorg voor een snelle levering. Klanten willen producten zo snel mogelijk in huis hebben. 

  Veelgestelde vragen

  Ik ben nieuw als seller. Wat betekent dit voor mij?

  Als je nieuw bent als seller zal jouw shop de eerste 3 maanden worden uitgesloten van het listing rotatie proces. Wel zullen we je maandelijks op de hoogte brengen van de listing rotatie van jouw shop, zodat je ervoor kunt zorgen dat je na de eerste 3 maanden minimaal een listing rotatie hebt van 7,5%.

  Hoe kan ik tussentijds weten wat mijn listing rotatie is?

  Voer hiervoor de volgende berekening uit:
  aantal uniek verkocht producten* : aantal actieve offers van de afgelopen 30 dagen x 100 = listing rotatie percentage 

  * dit zijn het aantal unieke producten die je in de afgelopen 30 dagen hebt verkocht. Deze informatie kun je ophalen bij je integrator, in je eigen systeem of in de backoffice van Mirakl. Voor de laatste optie; maak hiervoor een uitdraai van je orders afgelopen 30 dagen. 

  Ik heb drie keer op rij een listing rotatie van onder de 7,5%. Wat staat mij te wachten?

  Als je voor de derde keer op rij een listing rotatie hebt van 7,5% zijn wij genoodzaakt om jou shop te sluiten. Je bent namelijk al 3 maanden op de hoogte van deze score en hebt dus ook 3 maanden de tijd gehad om dit te verbeteren.

  Voor welke kanalen geldt dit beleid?

  Het beleid voor de listing rotatie geldt alleen voor fonQ NL.

  Ook interessant voor jou

  Dit zijn gerelateerde onderwerpen waar je misschien ook iets aan hebt

  Shopprestaties  →

  Stappenplan voor groei  →

  Sponsored Products  →

  Product- en contentbeleid  →

  Staat de informatie die je zoekt er niet tussen?

  Stel je vraag dan via dit contactformulier en onze experts helpen je verder.